103 poze   21689 vizite

tulburari de reproductie

Tulburările de reproducţie au ca rezultate ouă infecunde, ouă negre( cu embrionul mort), pui care mor în preajma eclozionării, pui slăbiţi de putere care mor la 1-2 zile după ce au ieşit din ou sau care nu au puterea de a ciocni oul în scopul de a ieşi din el.
În timpul reproducţiei pot avea loc anumite accidente:
• Ouatul intraabdominal: ovula desprinsă de pe ovar nu reuşeşte să ajungă prin trompă în oviduct, căzând în cavitatea abdominală, ceea ce poate cauza chiar peritonită, deci moartea porumbiţei.
• Ruptura oviductului: datorită unei alimentaţii improprii, poate avea loc aceast caz, ceea ce va duce la căderea oului în cavitatea abdominală şi la peritonită.
În aceste două cazuri se necesită intervenţia chirurgicală, care are succes doar dacă afecţiunea este semnalizată într-un stadiu incipient.
• Ovoretenţia: oprirea oului în oviduct şi imposibilitatea eliminării lui. Se poate administra presoxin (soluţie apoasă, injectată intramuscular, 0,2-0,5 ml) sau se poate interveni manual.
Pe lângă aceste trei accidente, tulburările de reproducţie pot fi şi rezultatul altor factori:
• Tulburările genetice: apar de cele mai multe ori în crescătoriile în care se practică consangvinitatea foarte strânsă, care cauzează o scădere a rezistenţei la mediu. De aceea se recomandă împerecherea periodică a porumbeiilor cu parteneri ce nu fac parte din aceeaşi descendenţă.
• Infecunditatea unuia dintre parteneri: Pentru a se depista care dintre cei doi are probleme de reproducţie, re recomandă împerecherea fiecăruia cu alţi parteneri.
• Tulburări de ordin infecţios: apar atunci când femela este infecundă datorită îmbolnăvirii ovarului. Se recomandă tratarea bolii principale, care a cauzat apariţia ovaritei.
• Tulburări de ordin micotoxic: Apar atunci când în hrana porumbeilor scapă şi grăunţe de porumb, grâu sau ovăz mucegăite, acestea afectând activitatea spermatozoizilor. Aşadar, este recomandată alegerea cu grijă a hranei, prin eliminarea boabelor stricate.
• Tulburări de ordin toxicochimic: Sunt datorate consumării accidentale de substanţe chimice sau introducerea în hrană de substanţe toxice.
• Tulburări de natură metabolică: Apar datorită unei alimentaţii neportrivite, din care lipsesc vitaminele A,E,B2,B3,B6 sau conţin o cantitate insuficientă de săruri minerale, Ma,Fe, Se.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 1
StefanHosu 28 octombrie 2013  
informatii utile! multumim!
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.